Magisk mat

Fly high!Inspirerende

Posted by Torill Stokkan Sun, February 19, 2017 12:38

Ukene løper og dagene flyr. Og de flyr lettere enn før, takket være ”et skifte”, en ny bevissthet rundt hva kroppen trenger - og ikke trenger, for å ”fly lett og høyt”. For at tankene blir klarere, hodet kjappere, og den tykke, ugjennomtrengelige tåka ikke lenger befinner seg inne i hodet – men i stedet ligger tett og tjukk UTENFOR vinduet. Uten at det gjør noen ting. For i hodet mitt er det sol!

Dagen flyr som sagt, og det blir liten tid til forsking rundt hvilke matvarer som virker inn på våre sinnsstemninger. Men i disse dagene oppstår det menneskemøter, møter med mennesker som har kikket innom Magisk mat. Mennesker som spør om det virkelig kan være sant at kostholdet virker inn på ”hodet”?

Jo, sier jeg, det kan det. Så absolutt! Jeg er et levende eksempel på akkurat det. Og så legger jeg ut om C-vitaminer, sporstoffer, mineraler, frukt og spinat og alt annet som kroppen vår har godt av.

Jammen, dette er noe vi alle VET, sa en venninne lettere oppgitt over min nyoppdagelse og entusiasme. Du VET jo det, understreket hun. Vi alle VET at vi bør spise sundt og at det gjør noe med oss.

Jo, jeg har vel tenkt i de baner jeg også, men jeg har liksom ikke praktisert det jeg har visst. Ubevisst. Og har slett ikke forstått hvor viktig denne ubevisste kunnskapen er. For jeg , som sikkert mange andre, har bare nikket til denne kunnskapen – uten å ta den helt alvorlig. For jeg spiser da helt normalt! Har jeg tenkt. Men jeg har ikke tenkt på hva de forskjellig ting jeg putter i meg gjør med kroppen min, og slett ikke hva det gjør med hodet mitt. Jeg har vær så hjernedød at jeg ikke engang har tenkt at det har vært noen forbindelse mellom det som havner i min mage, og det som oppstår i mitt hode etterpå. Og nå har jeg bare lyst til å si et stort UNNSKYLD til meg selv. Jeg har så lyst at jeg faktisk sier det. Unnskyld!

Det er en rar prosess å la det ubevisste bli bevisst. Og det kan ta år før man plutselig havner i det ”bevisste” – og så tillater det bevisste å styre valgene vi tar. Som å spise det vi har godt av – og ikke bar det som er godt.

Blog imageI det siste har jeg berømmet bananen – som er full av stoffer som gjør oss litt gladere. Men det er jo mange meninger der ute i nettverdenen – og det gjelder å finne ”sannheten”. Men hvem eier nå den? Hvem står bak forskningsrapporter? Hvem står bak sidene man henter kunnskap fra? Er kunnskapen de formidler ”styrt” av et firma som kanskje ønsker å fremme ”lykkepiller” fremfor bananer? Man må ha alle disse spørsmålene i bakhodet mens man manøvrerer seg frem blant kunnskap, synsinger , myter og meninger.

Som en Askeladd blir man ført ut på den ene ”omveien” etter en andre. Men via disse omveiene kan det dukke opp verktøy vi trenger til å komme et lite skritt videre (ta med deg den gamle skosåla, den kan være god å ha , for å si det på Askeladdvis) og som kan åpne for mer enda mer kunnskap - og trigge nysgjerrigheten et hakk til.

I dag havnet jeg på en side kalt wikiHow – og deler gjerne det jeg fant der. Oversiktlig og greit om hvordan ”booste” serotoninet.
H
a en god uke, og vær snill mot hele deg!Det varer sikkert ikke ...Magisk mat

Posted by Torill Stokkan Sat, February 11, 2017 11:04

Blog image
Det er det mange som sier. Det er sikkert noe forbigående, hvisker de og i tillegg rister litt på hodet - bak min rygg. Men, tanken har slått meg også, det skal dere vite. Hver morgen letter når jeg våkner, ligger jeg der og kjenner på tankene mine og stemningsleiet mitt. I snart to måneder nå, har ikke tankene vært: nei, dette orker jeg ikke? Hva er det jeg nå skal utsettes for i dag som jeg ikke orker å ta tak i. Har jeg egentlig lyst til å være på denne merkelige kloden i det hele tatt? Jeg våkner og har LYST til å stå opp. Lyst til å møte mennesker, kollegaer, venner som jeg setter umåtelig stor pris på, tenke på den herlige sønnen jeg har der inne i hovedstaden og den andre sønnen min som er i himmelen. Disse tankene var, som sagt, helt annerledes for kort tid siden.

Kan det være...
Og jeg tenker videre:Det kan da ikke bare være at jeg har begynt å spise sunt.!? Eller fordi jeg har begynt å meditere regelmessig? Mørk depressiv tåke i mitt hode forsvinner jo ikke bare av appelsiner, spinat, nøtter, olivenolje, fisk, grønnkål og meditasjon. For dette stoffet som jeg hadde for lite av, serotonin, det produseres vel ikke i magen? JO! det er nettopp der det skjer! Det produseres ut ifra det vi spiser, og det produseres også når vi lar hodet ”hvile” litt – som under 20 minutter (eller mer) med meditasjon.

Tåka har lettet
Etter snart to måneder må jeg bare få lov til å si: Jo, det varer! Tåka er ikke der lenger. Hodet er klarere og tankene mye hyggeligere. Det er lettere å le. Lettere å tenke. Lettere å stå opp. Lettere å møte dagen. Lettere å møte mennesker. Og kanskje, det får andre bedømme, er jeg et lettere menneske å være sammen med også? Og dette skal vare! Og jo lenger jeg graver meg ned i denne tematikken om mat og hvordan den virker inn på våre liv, finner jeg svar som understreker akkurat det jeg erfarer.

Intelligent kropp
Gå til denne legen for eks. Dr. John Bergman. Jeg fant ham ”tilfeldig” på nett. Youtube leder deg jo mot det du kanskje ønsker å se mer av (i denne situasjonen passer deres søkemotorer meg utmerket). Han gir meg svar på det jeg har underet meg over, og understreker svarene jeg har kommet frem til. Ikke fordi jeg er mer intelligent enn andre – men fordi jeg lytter til min svært intelligente kropp, som forsøker å rope både fra hodet - og via magen om hva jeg egentlig trenger. Og mangler.

Fyser
Har du noen gang ”fyst” på noe? (å fyse er et god gammelt norrønt ord – så dette er ikke noe nytt). Her om dagen fikk jeg utrolig lyst på krabbe. Og jeg ble lykkelig da jeg fant ferske krabbeskjell i fiskedisken. Krabbe, godt brød, majones , dill og sitron. Det ble en herlig middag. Helt alene for meg selv (ja, jeg bor alene og har ingen andre å ta hensyn til – så ja, jeg har litt mer tid til å tenke, lese, undre meg, lage mat, spise etc. enn de som lever i familier som er en smule større. Men jeg vet også at det er svært mange som slutter å tenke på maten de spiser når de er – nettopp alene. Det er å gjør seg selv en stor bjørnetjeneste!)

Tilbake til krabba. Litt senere på kvelden skulle jeg bare rusle litt rundt på nettet. Og det første som dukker opp er: Spis krabber – der er gode boostere for kroppen når den trenger serotonin! Du verden!

Jeg vet at du kan fyse på noe som kroppen ikke trenger også. Som varme hveteboller. Men det er forskjell på det ”å fyse” – og det å bli fristet av noe. Som er innmari godt. Men som egentlig bare er veldig usunt. Mel, melk, hvitt sukker, gjær… lim. Det er svært lite serotonin å finne i lim.

Verdt å tygge litt påNoe å tygge på

Posted by Torill Stokkan Sat, February 11, 2017 09:50

Lytt til denne mannen...ta deg litt tid. Du trenger ikke være deprimert for å lytte, vi har alle noe lære av ham. Noe engelsk-kunnskaper kreves...men det han forklarer (på sin måte) mye av det jeg har undret meg over.

Dr. John Bergman

Ta vare på deg!Inspirerende

Posted by Torill Stokkan Sat, February 04, 2017 10:50

Blog image

Food-MoodInspirerende

Posted by Torill Stokkan Sat, February 04, 2017 10:31


Mine tanker om mat, og hva maten gjør og ikke gjør med oss, er slett ikke nye. Mange har funnet sitt ”Eureka”. Det er heller ikke intensjonen med denne blogge å finne opp kruttet på nytt – derfor viser jeg til de som har inspirert meg – og hva som har inspirert meg. Jennifer M. Philips ble blitt inspirert til å lage bloggen Food- Mood i 2012:

Food-Mood is the brain child of mental health professional Jennifer M. Philips. Her innate passion for wellness studies moved her to earn a master's level degree in clinical mental health counseling and a certification in nutrition & wellness. Jennifer's primary goal for Food-Mood is to educate her clients on the relationship between what they eat & how they feel, as she emphasizes that a healthy diet is extremely vital for overall well-being.

MilliarderNoe å tygge på

Posted by Torill Stokkan Sat, February 04, 2017 10:16

smiley
Visste du at... iflg den norske utgaven av Le Monde, var fortjenesten på antidepressiva i USA i 2013, på ca. 20 milliarder dollar (iflg min researcher Tom Gunnar)

Mon tro om antall milliarder kommer til å stige de neste fire år?

Blog image
Vårt tids meget kloke koneMagisk mat

Posted by Torill Stokkan Fri, February 03, 2017 18:40

Blog image

”De vennlige ord som sies i dag, kan bære frukt i morgen.”
Mahatma Gandhi

Er det noen matbøker jeg setter stor pris på , så er der det Berit Nordstrands kloke og flotte og kunnskapsrike kokebøker. ”Mat til sinns” er den boken som har inspirert meg mest, må jeg vel si – siden dette er det temaet som opptar meg når det gjelder matlaging. Mat som gjør noe med hodet mitt. Mat som gjør meg glad og vital.


I dag var jeg så heldig å få et ja fra Berit Nordstrand på mitt spørsmål om å få lov til å skrive om og henvise til noen av hennes gode oppskrifter. Det ble jeg veldig glad for, for jeg har ikke i tankene å spre ”egne” oppskrifter. Det overlater jeg til de som virkelig kan det.

En av oppskriftene jeg har tatt i bruk, er hennes ”Berits frøbrød”. Det har jeg nærmest blitt avhengig av. Grovt, godt, sundt og saftig! Det tar litt tid å bake, men ønsker man å gjøre noe med livet og kostholdet, så får man sette av litt ekstra tid til akkurat det. Det har jeg lært. Og det KAN lønnes seg, på mange måter.

Takk til Berit Nordstrand som deler! www.beritnordstrand.no

Neste gang vi møtes er det serotoninet som skal til livs!


Gult og blåttMagisk mat

Posted by Torill Stokkan Fri, February 03, 2017 18:27


Blog imageSom sagt så startet denne reisen mot mer vitalitet og et litt gladere sinn, med en appelsin. I mitt enkel sinn var det appelsiner jeg assosierte med C-vitaminer. Men jeg har lenge trodd at jeg har vært allergisk mot sitrusfrukter, derfor har jeg holde meg borte fra den type fruktjuicer. De fleste ”svir” liksom på tunga når jeg drikker dem. Men det rare er at jeg slett ikke er allergisk mot den jeg presser selv. Og det med rå håndkraft. Jeg har ikke noen fancy juicepresse. Men like før jul, før jeg begynte min jakt på et gladere sinn via maten, fikk jeg denne ”tupperware”- (i gåsetegn siden det ikke er Tupperware, og bruker jeg da ikke gåsetegn, får jeg vel et tupp bak av selve Tupperware himself, Mr. Eral Silas) appelsinskviseren av min mor like før jul. Hun hadde den i et av sin mange skap, og ville gjerne bli kvitt den. Ok , sa jeg, og trodde neppe jeg fikk bruk for den, annet enn å putte den inn i et av mine skap. Men nå har det faktisk blitt en av mine kjæreste redskaper på kjøkkenet. Hver morgen presser jeg en appelsin og nyter smaken av den gule deilige smaken – og kjenner nesten hvordan den feier bort nattens blå tanker og tåker.
Man vet aldri hva man kan få bruk for.

Takk, mamma!

Vitaminer funker! Det er noe alle vet, og det er noe vi trenger mer eller mindre av. Men opphavsmannen til læren om vita(liv)miner(kommer fra amin og det igjen av ammoniakk?? og der stoppet min forståelse av saken) det var en polsk biokjemiker ved navn Kaziemierz Funk.